KBO St.Jozef Beek

Muziekcursus / FOTO'S

 

HOME

KBO BEEK  MUZIEKCURSUS 2019


De muziekcursus.
 

KBO BEEK MUZIEKCURSUS 2019
Onderwerp: “OPERALAND”

Docent:  De heer Maurice Wiche
Data: donderdag  19-9, 26-9, 3-10, 10-10, 24-10
s morgens van 10-12 uur
Locatie: Verenigingslokaal, Stegen 35, 6191 TR BEEK
Kosten: bij 20 deelnemers: KBO-leden  € 25,-- en bij 25 deelnemers € 20,-- (+ € 2,50 koffiegeld)
                                        niet-leden  € 30,-- (+ € 2,50 koffiegeld)

Programma :
Les 1. Giacomo Puccini (1858-1924) – Madama Butterfly.
Opera in drie aktes is gebaseerd op een kort verhaal van John Luther Long.  Het verhaal van deze opera:
een Amerikaanse legerofficier trouwt met de Japanse Butterfly, maar zal haar later weer verlaten. Daarop keert de familie Butterfly zich tegen haar. Madame Butterfly baart een zoon en wacht op de vader. Drie jaar later keert Pinkerton terug naar Japan met zijn echtgenote om zijn kind op te halen. Butterfly zag haar verbintenis met de Amerikaanse officier Pinkerton als een echt huwelijk. Voor hem was het slechts een exotisch avontuurtje. Butterfly pleegt dan zelfmoord.
Les 2.  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) - Eugen Onegin
Opera  gebaseerd op de  verzen van Aleksandr Poesjkin. Op een landgoed ontmoet Tatjana, een meisje van adel, Eugen Onegin.  Stapelverliefd schrijft Tatjana aan  Onegin diezelfde avond een brief waarin zij haar romantische hart uitstort. Onegin zoekt haar vervolgens op en vertelt dat hij geen partij voor haar is. Zes jaar later ontmoet Onegin Tatjana weer. Zij is inmiddels gehuwd met de oudere prins Gremin. De prins vertelt Onegin hoe gelukkig hij met zijn jonge vrouw is die hem een fantastische oude dag bezorgt. Nu schrijft Onegin een liefdesbrief aan Tatjana. Zij ontmoeten elkaar opnieuw, maar Tatjana laat Onegin weten dat zij, hoewel zij Onegin in haar hart bemint, haar prins Gremin voor altijd trouw zal blijven. 
Les 3. Hector Berlioz (1803-1869): Symfonie Fantastique. (Naar aanleiding van Berlioz- jaar)
Hij schiep met zijn eindeloze verbeelding en ongehoorde kennis van het instrumentarium zijn Symfonie Fantastique. Dit stuk was in meerdere opzichten een revolutionair muziekstuk.
Zo was de orkestbezetting ongebruikelijk. Er worden vier harpen voorgeschreven Ook werden er ongebruikelijke speelmanieren gevraagd van de spelers. In een passage moesten de violisten bijvoorbeeld met het hout van hun strijkstok over de snaren krassen (col legno). Ten slotte was de dramatiek die uit het werk spreekt, destijds nieuw.
Les 4.  Erich Wolfgang Korngold (1897 – 1957) -Die tote Stadt-
Opera in drie bedrijven gebaseerd op een roman van Georges Rodenbach: Brugge, de dode stad van Rodenbach.
Pauls vrouw Marie is dood.  Frank raadt hem aan zijn leven weer op te pakken, maar Paul is niet van de vlotte rouwverwerking. Hij heeft in Brugge de levenslustige danseres Marietta ontmoet. In Pauls getroebleerde geest geprojecteerd als een Marie 2.0. Paul raakt verscheurd door zijn loyaliteit aan Marie en zijn levendige belangstelling voor Marietta. In het tweede bedrijf worden de visioenen van Paul, inmiddels malende, breed uitgemeten. In het derde bedrijf wonen Paul en Marietta samen, met de daarbij behorende ruzies die zodanig uit de hand lopen dat Marietta door Paul gewurgd wordt. Echter! Het was maar een droom, Marietta is niet dood, zij leeft! Paul kan het allemaal niet meer aan. Met vriend Frank aan zijn zijde zweert hij een nieuw leven te beginnen en hij verlaat Brugge, de “dode” stad.
Les 5. Francis Poulenc ( 1899 – 1963) – Opéra Dialogues des Carmelites. Dit werk is
het tragische verhaal van de zusters van een Karmelietessenklooster die in de Terreur kort na de Franse Revolutie tussen hoop en angst leven onder de constante dreiging van de guillotine.

Aanmelden vóór 15 september a.s.
bij R. Kiers  tel: 046 - 437 33 47  e-mail: roel.kiers@gmail.com